Door een tip van een andere zeiler ben ik op zoek gegaan naar een kiemtorentje, een plastic ding waarmee het heel makkelijk zou zijn om van zaden kiemen te maken, smakelijk, vers en gezond.
Dat leek me wel wat, zeker op de langere oversteken of in gebieden waar weinig vers voedsel te koop zou zijn. Overal waar ik kwam zocht ik naar kiemzaden en had al een kleine voorraad liggen, toen ik de site van De Peuleschil getipt kreeg (www.depeuleschil.nl).
Daar las ik dat het kiemen van de zaden prima in een glazen weckpot kon gebeuren en dat een kiemtoren niet nodig zou zijn, wat ruimte scheelt aan boord. Ik heb er een starterspakket besteld met een grote hoeveelheid aan verschillende zaden. Binnen twee dagen had ik alles in huis met perfecte gebruiksaanwijzing in kleur en foto-geïllustreerd erbij. Inmiddels heb ik al ruime ervaring opgedaan met het kweken van zaden aan boord en kan het alle andere zeilers aanraden die plannen hebben om voor langere tijd weg te gaan.
Er zijn twee manieren waarop de zaden tot ontkiemen kunnen worden gebracht:
– in een weckpot afgesloten met horrengaasje en elastiek, een aantal uur weken in water, dan schuin op z’n kop zetten (wij hangen de pot in ons fruitnetje) en gedurende een dag of vier driemaal daags spoelen met wat water. Voilà, een pot vol groenten.
– op een laagje watten in een tupperware bakje.
Er zijn vele soorten kiemzaden en –bonen om te kweken in een weckpot: adukibonen, alfalfazaad, berglinzen, brassicamix, broccolizaad, chinees preizaad, dupuislinzen, groene erwten, kiemmix, koolraapzaad, radijszaad, sangozaad en taugébonen.
Voor het kweken in een bakje met wattenlaag zijn mosterdzaad, rucolazaad, tuinkerszaad en zonnebloempitten geschikt.
Eenmaal klaar, dan kunnen de kiemen in de koelkast bewaard worden in een bakje, afgesloten met folie waarin wat gaten zijn geprikt. Zo is het zeker een week houdbaar. De kiemen kunnen worden gebruikt als basis voor een salade, voor een frisse bite op een broodje tonijn of kaas, als garnering of als vulling van een bord soep. Favoriete zaden bij ons aan boord zijn alfalfazaad, koolraapzaad, de brassica-mix en de kiem-mix. Deze hebben allemaal een vrij neutrale smaak en kunnen prima als vervanger voor bladsla dienen; tomaatje erbij, augurkje, dressing en voilà, een bak sla! Naast het feit dat je zelf je verse knapperige groenten kan kweken midden op de oceaan, schijnt het erg gezond te zijn, rijk aan glucosinolaten en vitamine C.
Onderstaand enkele foto’s van de oogst van verschillende kiemzaden.