Reisplan

Ons reisplan

Van 2013-2016 zijn we in drie jaar de wereld rondgezeild. Een geweldige ervaring en ook een hele prestatie, waarbij de orkaanseizoenen het ritme van onze reis bepaalden. Dat betekende soms ergens een half jaar “wachten” en soms hard doorvaren om niet in de problemen te komen. Daardoor hebben we vele mooie bestemmingen niet aan kunnen doen. Wat ons in die tijd goed hielp, was dat we telkens zeiden, als we weer een mooi land of eiland voorbij voeren: dat doen we volgende keer! 

Inmiddels zijn we vijf jaar later, is Pieter met pensioen en is die “volgende keer” alweer begonnen. Deze keer gaan we het anders aanpakken.

Het globale plan is als volgt: we willen graag een half jaar zeilen en dan een half jaar thuis in Nederland zijn. Dit laatste is fijn, want dan zijn we er voor familie en vrienden, en kan Monique lekker werken, want zij is te jong om te stoppen en ze vindt haar werk als revalidatiearts nog steeds te leuk.

Het eerste “half jaar” duurt echter 11 maanden.

We zijn eind juni 2021 uit Nederland vertrokken en we varen de boot naar de Carieb tot daar het orkaanseizoen bijna gaat beginnen. Vanaf dat moment pakken we het ritme op van half jaar op en half jaar af.

Wat is het plan van deze eerste etappe? Zoals we weten zijn plannen van zeilers bij laag water in het zand geschreven. We droomden er al jaren van om deze keer te starten met een rondje Schotland, wellicht via de Orkneys. Dan afzakken langs de prachtige westkust van Schotland, Isle of Man en Ierland bezoekend. Maar de covid-pandemie gooide roet in het eten. Waar Groot-Brittannië tegen de tijd van ons vertrek nog volledig op slot zat, waren België en Frankrijk al open voor bezoekende jachten. Voor het eerst deze reis zeiden we de bekende woorden: volgende keer dan maar 🙂

Inmiddels zijn we alweer bijna 4 maanden onderweg. We bezochten Noord en Zuid Bretagne, staken de golf van Biskaje over van Île de Ré naar Santander, genoten van noordkust van Spanje en nog veel meer van de heerlijke ria’s. Portugal zakten we niet verder af dan Leixoes, net boven Porto, vanwaar we de oversteek maakten naar Porto Santo en Madeira.

Vanaf nu is in grote lijn ons plan: Canarische eilanden met Tenerife, La Gomera en misschien La Palma als focus. Dan naar de Kaap Verdische eilanden. Oversteek van de Atlantische Oceaan naar Suriname, waar we echt wat langer willen blijven, om land en regenwoud te bezoeken en de kans te krijgen de mensen en cultuur beter te leren kennen. Daarna nog wat tijd voor enkele zuid Caribische eilanden, zoals Tobago, Grenada en Carriacou. En we gaan de boot in Trinidad op de kant zetten gedurende het orkaanseizoen. Half april 2022 vliegen we weer naar Nederland.

Tja, en dan de toekomst. Misschien eerst een heel seizoen in de Carieb, met extra tijd voor de San Blas archipel, de noordwest zijde van Panama, Cuba en de bovenwindse eilanden?

Het jaar erna door het Panamakanaal en afzakken langs de Chileense kust en dan kijken hoe zuidelijk we komen, terug omhoog via Paaseiland? Of toch omhoog naar de Baha de Mexico, waarover we ook zulke mooie verhalen horen? Ooit gaan we de Pacific echt weer in, maar dat zien we tegen die tijd wel weer. Eerst maar eens zien hoelang we dit bestaan leuk blijven vinden en of onze gezondheid dit toelaat.