Schip

Mahi mahi: Malö 40 Classic, Zweeds jacht.

15 jaar zijn we eigenaar geweest van een Forgus 37 met de naam Déesse, een fantastisch schip waar we veel avonturen mee hebben beleefd en wat ons o.a. veilig mee rond de wereld heeft gezeild.

Maar de Déesse was inmiddels al 22 jaar oud en we merkten dat het steeds meer een klusboot ging worden. Toenemende leeftijd, ons intensieve gebruik van de boot plus drie jaren in tropische omstandigheden, maakten dat er steeds meer dingen aan vervanging toe waren. Daarnaast misten we soms een beetje comfort; het bed was net iets te krap zodat Pieter niet helemaal languit kon liggen en we misten ook goede opbergruimte. Daarom begonnen we voorzichtig met rondkijken naar een ander schip, ook omdat we wisten dat we nog wel eens langer op pad wilden gaan.

We bekeken een Halberg Rassy 43, een Contest 40 en een Comfortina 42, maar dat was niet wat we zochten. En toen ineens kwam deze Malö 40 classic op ons pad. Meteen op het moment dat we de boot bezichtigden, viel alles op z’n plek. We keken elkaar aan, en we wisten zonder iets te zeggen dat dit ons nieuwe schip zou gaan worden.

Sinds augustus 2017 zijn we de trotse eigenaren van dit prachtige robuuste schip; een degelijke toerzeiler van Zweedse makelij met als bouwjaar 2005. De sfeer is vergelijkbaar met onze Forgus, maar dan wel 10 jaar jonger, moderner, ruimer en lichter qua interieur.

We hebben het schip herdoopt en nu draagt het de naam Mahi mahi, naar de prachtige vis die we veel hebben gevangen en gegeten, tevens een positief Maori werkwoord, wat extra kleur geeft aan de naam, aangezien we ons hart in Nieuw Zeeland hebben verloren op onze eerste lange reis.

Hoewel we in het begin de twee fauteuils en de aparte douchecabine overbodige luxe vonden, genieten we hier nu dagelijks van. Inmiddels zijn we ook vrienden geworden met het rolgrootzeil. Zelfs de gepeilde zalingen lijken geen belemmering te zijn bij voordewindse koersen. Dus alle aanvankelijke “nadelen” zijn als sneeuw voor de zon verdwenen en wat resteert is een enorm trots gevoel om met zo’n fraai schip rond te mogen varen.

In de afgelopen drie jaren zijn we bezig geweest de boot klaar te maken voor een langere reis. Staand en lopend want zijn vervangen. Het onderwaterschip zit in de coppercoat, net zoals bij onze Déesse, een systeem wat ons erg goed bevalt. We hebben er zelf een zwemplatform op gemonteerd met uittrekbare zwemtrap. De hydrovane en de watermaker hebben we van de vorige boot overgeplaatst op het huidige schip. We hebben een sleepgenerator geïnstalleerd. De hekstoel is beiderzijds naar voren verlengd, zodat we er aan weerszijden twee opklapbare zonnepanelen aan hebben laten vastlassen. Dit voorjaar werd een nieuwe buiskap in de kleur Oyster geleverd en een bijpassende bimini met afritsbare zijflappen door de firma De Vries, niets dan complimenten. Ook kregen we twee nieuwe zeilen via een andere firma, waar we helaas nog steeds mee bezig zijn om ook dat goed te krijgen. Nieuwe matrassen werden door Neptune verrassend snel gemaakt. Pieter hing een fraaie tv met geluidsbalk op. Zelfgemaakte kruidenrekjes en bekerhouder kwamen uit Monique haar koker. De foldable RIB gaf nog wat leveringsproblemen maar daar vonden we een creatieve oplossing voor en de oude buitenboordmotor kon worden geruild tegen een tweetakt 8 pk Yamaha motortje. Ons schip was klaar voor vertrek!

Voor geïnteresseerden, zie bovenaan deze pagina de kopjes met specificaties en uitrusting en nog wat extra foto’s van onze boot.